Οι ζυγαριές μπάνιου απέκτησαν… IQ!

Οι ζυγαριές μπάνιου απέκτησαν… IQ!
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέτρηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες έξυπνες ζυγαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από την απλή μέτρηση βάρους.

Τι είναι μια έξυπνη ζυγαριά;

Η έξυπνη ζυγαριά είναι μια ζυγαριά η οποία μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο app στο smartphone και να μεταδώσει τα δεδομένα που καταγράφει.

Ανάλογα το μοντέλο, μια σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπορεί να μετρήσει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το λίπος, το νερό, το οστική και τη μυϊκή μάζα κ.ά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth με το smartphone ή το tablet σου και μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα σου και να υιοθετήσεις καλύτερες συνήθειες.

Οι απαραίτητες μετρήσεις

Μία σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπάνιου μπορεί να σου προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών εκτός του βάρους, λοιπόν, άλλα πράγματα που μπορούν να υπολογίσουν, είναι: 

  • BMI (Body Mass Index) ή Δείκτης Μάζας Σώματος: Αυτό είναι ένας ενδεικτικός αριθμός, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για να δείξει αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι. 
  • Ποσοστό λίπους: Είναι πολύ σημαντική μέτρηση, κυρίως για να ισοσταθμίσει τις ανακρίβειες του BMI, το οποίο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τη σύσταση του σώματος παρά μόνο το συνολικό βάρος. 
  • Μυϊκή μάζα: Επίσης πολύ σημαντική μέτρηση, αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος. Η μυϊκή μάζα είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι αυξάνει το μεταβολισμό. 
  • Βάρος άνευ λίπους! Είναι το λεγόμενο “καθαρό σωματικό βάρος” χωρίς το βάρος του λίπους. Συμπεριλαμβάνει το βάρος του νερού στο σώμα καθώς και των κοκκάλων.

Μία ζυγαριά μπάνιου όπως η Metricy Active, όχι μόνο θα μετρήσει με ακρίβεια το σωματικό σου βάρος αλλά θα σου εμφανίσει ενδείξεις σχετικά με το ποσοστό λίπους, της μυϊκής μάζας, το ποσοστό νερού αλλά και την οστική μάζα του σώματος σου.

Ενώ, είναι απίθανο η οστική σου μάζα να αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα, συνιστάται να παρακολουθείς αυτή τη μέτρηση μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθείς ότι διατηρείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό νερού, είναι το ποσοστό της συνολικής μάζας που αποδίδεται σε υγρά. Η συγκεκριμένη μέτρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το επίπεδο ενυδάτωσης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 45-60% για τις γυναίκες και 50-65% για τους άνδρες.

Η τεχνολογία πίσω από τις μετρήσεις

Για τις παραπάνω μετρήσεις, οι σύγχρονες έξυπνες ζυγαριές στηρίζονται στην αρχή της βιοηλεκτρικής ανάλυσης σύνθετης αντίστασης (BIA). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζυγαριά εκπέμπει ένα ασθενές ηλεκτρικό σήμα που διαπερνάει το σώμα και τα συμπεράσματα εξάγονται με βάση την ηλεκτρική αντίσταση που προβάλλουν οι διάφοροι σωματικοί ιστοί.

Ένας σύμβουλος υγείας στο σπίτι σου

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μετρήσεις (όπως λιπομέτρηση και δείκτες μυϊκής και οστικής μάζας) που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό, τώρα μπορείς να τις πραγματοποιήσεις με μία έξυπνη ζυγαριά μπάνιου όποτε το θελήσεις, στο σπίτι σου!