Γιατί θα πρέπει να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση και από τα δύο χέρια;

Γιατί θα πρέπει να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση και από τα δύο χέρια;
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Τι είναι η αρτηριακή πίεση; Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές.

 

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τη ροή του αίματος, δηλαδή πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή, αλλά και από την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία μας στη ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί εντατικότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Με τι μετράμε την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση μετράται πολύ εύκολα με ένα πιεσόμετρο. Υπάρχουν πολλών ειδών πιεσόμετρα. Τα υδραργυρικά σφυγμομανόμετρα είναι τα πιο ακριβή στις μετρήσεις τους, αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον μη ειδικό διότι απαιτούν μια κάποια μικρή εκπαίδευση στη χρήση τους και επιπλέον περιέχουν υδράργυρο που είναι τοξική ουσία και με την οποία πρέπει να αποφεύγετε η άμεση επαφή.

Αντίθετα, τα ψηφιακά πιεσόμετρα όπως τα πιεσόμετρα της εταιρείας Exacto, είναι εύκολα στην χρήση τους και για αυτό είναι ευρέως διαδεδομένα αφού έχουν ικανοποιητική ακρίβεια στις μετρήσεις τους. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα εάν έχετε προβλήματα ακοής ή οράσεως και δεν υπάρχει κάποιος στο σπίτι να σας βοηθήσει στη μέτρηση της πίεσης. Στην εταιρεία Exacto μπορείτε να βρείτε Πιεσόμετρα Μπράτσου και Καρπού.

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση;

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ένα χέρι ίσως πρέπει να αντικατασταθεί με την μέτρησή της και στα δύο, δεδομένου ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δυο μετρήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την υγεία μας.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια καθώς η μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ των δύο χεριών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως προκύπτει μετά από ανάλυση 24 διεθνών μελετών από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του 2021 στο Hypertension* και αφορούσαν περιπτώσεις περισσότερων από 57 χιλιάδων ενήλικων που μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και στα δύο χέρια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καρδιαγγειακή τους υγεία για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όταν εμφανίζεται μια διαφορά της τάξεως των 5mmHg στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στις τιμές, τόσο περισσότερο αυξάνονται αυτοί οι κίνδυνοι. Ακόμα, η απόκλιση μεταξύ των δύο χεριών μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), την βασική αιτία των περισσότερων καρδιακών παθήσεων.

Πώς μπορεί να προληφθεί αυτός ο κίνδυνος;

Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η συστηματική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, κάτι που γενικά προτείνεται από την ιατρική κοινότητα. Σε περίπτωση που δεν έχετε ελέγξει διαδοχικά και τα δύο χέρια, είναι αρκετά σημαντικό να το κάνετε ήδη από την επόμενή σας επίσκεψη στο γιατρό ή ακόμα και στο φαρμακείο. Εάν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης στο ένα χέρι είναι υψηλότερες, αυτή η πλευρά θα πρέπει να είναι αυτή στην οποία θα βασίζεται οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή αλλά και να ελέγχεται η αρτηριακή σας πίεση στο μέλλον.

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

 

*Περιοδικό Υπέρτασης: Το περιοδικό παρουσιάζει αναθεωρημένες εκθέσεις σχετικά με κλινικές και εργαστηριακές έρευνες υψηλής ποιότητας για ένα ευρύ πεδίο της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και των παθοφυσιολογικών μηχανισμών που διέπουν τις υπερτασικές ασθένειες. Τα άρθρα περιλαμβάνουν: Κλινικές εφαρμογές, Πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες,, Σύντομες κριτικές, Δημοσιεύσεις και όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της υπέρτασης.