Επιλογή Γυαλιών Ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα αναπόσπαστο αξεσουάρ όλο το χρόνο, ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντική ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Οι λόγοι λοιπόν που επιτάσσουν τη χρήση γυαλιών ηλίου δεν είναι μόνο στιλιστικοί. Όπως είναι απαραίτητη η προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, το ίδιο ισχύει και για τα μάτια.

Οι οφθαλμίατροι συνιστούν τη χρήση γυαλιών ηλίου όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντική η χρήση τους και τον χειμώνα σε χιονοδρομικά κέντρα και γενικότερα σε περιοχές με μεγάλα υψόμετρα. Επίσης τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής, όταν αυτή προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο.

Η προστασία που παρέχουν τα γυαλιά ηλίου είναι σίγουρα η σημαντικότερη πτυχή πίσω από την επιλογή τους. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία επιλογής, καθώς καθορίζουν την ποιότητά τους.

1. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας, είναι καλύτερη η επιλογή γυαλιών με φακούς με την ένδειξη UV400, οι οποίοι παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

2. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που συμβάλει στην υψηλότερη ευκρίνεια και άνεση στην όραση, είναι τα γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς (Polarized). Ενώ οπτικά οι φακοί δεν έχουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, μειώνουν τις αντανακλάσεις φιλτράροντας το ορατό φως του ηλίου που αναπηδά από τις επιφάνειες. Το μειονέκτημά τους είναι ότι αλλοιώνουν την ορατότητα σε LCD οθόνες. Προσοχή! Η πόλωση δεν προσφέρει προστασία UV.

3. Μία επιπλέον πληροφορία κατά την επιλογή γυαλιών, είναι η υποχρεωτική ένδειξη CE, που εγγυάται ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας και αντοχής, σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Ο χρωματισμός του φακού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του γυαλιού. Για παράδειγμα, οι κίτρινοι φακοί, αυξάνουν την αντίθεση των χρωμάτων, μειώνουν την ένταση κυρίως του μπλε φωτός, και προτείνονται για χειμερινές εξορμήσεις και sports (σκι στην ομίχλη), καθώς παρουσιάζουν τα πάντα φωτεινά και έντονα.

5. Τέλος τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αναγράφουν την κατηγορία φιλτραρίσματος, πόσο επιτρέπουν δηλαδή στο ορατό φως να περνά μέσα από τους φακούς. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες (0 έως 4), ανάλογα με την διαπερατότητα του ηλιακού ορατού φωτός. Ενδεικτικά η πρώτη κατηγορία 0 επιτρέπει 80-100% διαπερατότητα του ορατού φωτός και η 4η κατηγορία 3-8% διαπερατότητα για ακραίες συνθήκες ηλιοφάνειας (βουνό, θάλασσα). Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με έντονη ηλιοφάνεια, μια ασφαλής επιλογή είναι η κατηγορία 3 (Category 3).

Ένας εύκολος τρόπος αξιολόγησης της ποιότητα των γυαλιών ηλίου πριν την αγορά, είναι να κρατήσετε τα γυαλιά ελάχιστα εκατοστά από το πρόσωπό σας και να κοιτάξετε σε ένα ορθογώνιο μοτίβο, όπως είναι για παράδειγμα ένα δάπεδο. Αν κατά τη μετακίνηση των γυαλιών, οι γραμμές του μοτίβου τρέμουν, τότε δεν είναι τα κατάλληλα για εσάς.

Η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών είναι μία μακροπρόθεσμη επένδυση για την υγεία των ματιών. Μη βιαστείτε να προβείτε σε αγορά αν δεν είστε σίγουροι για το ποια γυαλιά είναι κατάλληλα για τις δικές σας ανάγκες και φυσικά μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΑΣ ONLINE