Αντιμετώπιση μικρό-τραυματισμών

Αντιμετώπιση μικρό-τραυματισμών
Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

Οι μικρό τραυματισμοί είναι ένα σύνηθες κομμάτι της ημέρας όλων μας, ειδικά αν έχουμε παιδιά ή ασχολούμαστε με μαγειρική και μαστορέματα. Στην πλειοψηφία τους είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι στο σπίτι, αρκεί να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και τα κατάλληλα μέσα πρώτων βοηθειών.

Οι επιστήμονες από τον κλάδο της υγείας, αναφέρουν ότι η περιποίηση ενός τραύματος, αποτελείται από 3 στάδια, τα οποία είναι τα εξής:

1.Καθαρισμός της πληγής

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην περιποίηση μίας πληγής, είναι η απολύμανση.

Αρχικά φροντίστε αυτός που θα περιποιηθεί την πληγή (ακόμα και αν είστε εσείς), να έχει πλύνει καλά τα χέρια του ή ιδανικά να φορέσει γάντια, πριν έρθει σε επαφή με το τραύμα.

Έπειτα, πρέπει να αφαιρεθεί οτιδήποτε ξένο μπορεί να βρίσκεται μέσα στο τραύμα, προκειμένου να αποτραπεί η συσσώρευση βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Ο φυσιολογικός ορός είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για τον καθαρισμό μίας πληγής. Ωστόσο, μπορείτε να επίσης να καθαρίσετε την πληγή με νερό ή με κάποιο ήπιο σαπούνι.

Τα αντισηπτικά γενικά δε συνιστώνται επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επούλωση της πληγής. Αν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν απολύμανσης του τραύματος, προτιμήστε προϊόντα με βάση την χλωρεξιδίνη, διότι είναι τα πιο αποτελεσματικά και δεν ερεθίζουν το δέρμα γύρω από την πληγή.
Καλό είναι η παραπάνω διαδικασία να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα.

Σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία, ασκήστε πίεση για μερικά λεπτά πάνω στο τραύμα με μία αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό ύφασμα, ώστε να τη σταματήσετε.

2.Περιποίηση της πληγής

Αφού έχετε απολυμάνει την πληγή, είναι καλό να εφαρμόσετε ένα αντιβιοτικό προϊόν. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα ανάλογων προϊόντων σε μορφή κρέμας ή αλοιφής. Τα προϊόντα αυτά αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή να εμποδίσουν την επούλωση του τραύματος. Τα αντιβιοτικά έχουν επίσης την ιδιότητα να εμποδίζουν την προσκόλληση του επιδέσμου στο τραύμα και να αποτρέπουν τον σχηματισμό κρούστας.

3.Προστασία της πληγής

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επισπεύσετε την επούλωση ενός τραύματος είναι να το καλύψετε με κάποιο ειδικό επίθεμα. Αυτό όχι μόνο προστατεύει την πληγή από εξωτερικές μολύνσεις, αλλά παρέχει και ένα υγρό περιβάλλον που βοηθάει την επούλωση.

Σε περίπτωση πιο σοβαρών τραυματισμών, όπως δάγκωμα από άνθρωπο ή σκύλο, τρύπημα από κάποιο σκουριασμένο αντικείμενο ή σε περιπτώσεις όπου δεν μπορείτε να περιορίσετε την αιμορραγία, πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε γιατρό για να σας παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.